Yörük Halısı Yıkama

Yörük halısı nasıl yıkanır, Yörük halısını diğer halılardan ayıran özellikler nelerdir. Yörük halısını yıkarken neleri dikkat etmeliyiz. Bu sorulara bu makalemizde cevap vereceğiz. Swan Halı Yıkama Yörük halılarını titiz bir yıkama işleminden geçirmektedir.

Yörük Halısı Nasıl yıkanır:

Aşağıda Yörük halısının tarihini ve çeşitlerini bulabilirsiniz. Yörük halıları el emeği göz nuru, günlerce ilmik ilmik dokunan halı olduğunu söylemiştik. Yörük halısı yıkama işini mutlaka uzman ve tecrübeli biri yapmalıdır. Yörük halılarının yıkanmasından en sık karşılaşılan sorun renk solmasıdır. Bunun başlıca nedeni kimyasal içerikli şampuan kullanımıdır. Ayrıca sıcak suyla yıkama da halının renginin solmasında etkilidir.

Yörük halıları otomatik halı yıkama makinesinde yıkanmaz. Değerli bir halı olduğu için bu halılarda yerde yıkama işlemi uygulanır. Swan Halı Yıkama tecrübesi ile her çeşit Yörük halısını dikkatlice sorunsuz bir şekilde yıkamaktadır. En önemli nokta natürel şampuan ile yıkamaktır.

Yörük halısının tarihi

Orta Asya’dan zaman zaman batıya doğru göçler olmuştur. Göçebe olarak yaşayan Yörükler bu göçler ile batıya doğru kaymıştır. Göçebeler çadırlarda kaldığı için çadırın sağlam ve ısı yalıtımı sağlaması gerekir. En iyi çadırlar da keçi kılından dokunan halı ile kaplı çadırdır. Yörük halıları kültürümüze böylelikle girmiş ve hala da günümüzde önemini korumaktadır.

Yörük halıları günümüzde keçi kılından dokunduğu gibi daha çok koyun yününden de dokunmaktadır. Ülkemizde dokunmakta olan Yörük halıları genelde İzmir, Manisa, Çanakkale, Konya, Milas, Kayseri, Sivas, Kars, Kırşehir, Malatya gibi yörelerde daha sık dokunmaktadır.

Yörük Halısı Çeşitleri Nelerdir?

1- Yağcı Bedir Halısı

Yörük halısı

Yağcı Bedir halılarının Sındırgı Yağcı Bedir ve Bergama Yağcı Bedir olmak üzere ikiye ayırabiliriz. Yüzyıllar önce iki ayrı kola ayrılan Yağcı Bedir aşiretinin bir kısmı Balıkesir Sındırgı yöresine göçmüş, bir kısmı da Bergama civarında kalmıştır. Yağcı Bedir halısı yıkama işlemini daha önce aktarmıştık, ilgili yazımızı göz atabilirsiniz.

2- Döşeme Altı-Antalya

Halılarda görülen ana renkler parlak kırmızı ve mavidir. Yer yer beyaz da kullanılmaktadır. Halı bordürlerinde koyun gözü, bıçak ucu ve el motifleri dikkati çeker kullanılan her motifin bir adı, bir anlamı vardır. Başak tohumları bolluk bereket, hayat ağacı motifi ise temizlik, yükseliş, tanrıya ulaşma gibi, inançları temsil eder.

3- Yunt Dağı Halıları

Manisa-Merkez’in kuzeyinde yer alan Yunt Dağı bölgesindeki, Türkmen ve Yörük aşiretleri tarafından kurulmuş köylerde, eski yaşamlarına ilişkin birçok özellik ve bu arada halı dokumacılığı da, hala sürdürülmektedir. Hayvancılığın önemli bir geçim kaynağı olduğu Yunt Dağı bölgesinde, kendi hayvanlarından elde edilen yapağı ve bitkisel boyalar kullanılarak, gerçekleştirilen halı üretimi yüzyıllardır devam etmektedir.

4- Ayvacık (Çanakkale) Halıları

Halılarını dokurken, normal olarak günlük yaşamlarından semboller kullanırlar. Örnek olarak özgürlüklerini ifade ettiği için akrep en popüler desendir. Diğer yandan deve ayağı taşımacılığı simgeler. Genel olarak Yörükler çok renkli halılar dokurlar.

5- Tekeli Yörüklerinin Halıları

Tekeli Yörüklerinin yaşadığı köylerden özellikle, Barutçu köyünde yapılan dokumalar arasında, günümüze gelebilen örneklerine göre halı ve düz dokuma yaygılar (kilim, cicim, sili, sumak) mevcuttur. Zeytinköy’deki düz dokuma yaygılarda da kilim, cicim ve zili örnekleri görülür. Bunlardan her biri kendine has desenlerle süslüdür ve çeşitleri vardır.
Kaynak: MEB Megep El Sanatları Teknolojisi

Bu makalemizde Yörük halısından, halının nasıl yıkanması gerektiğinden ve günümüzde Yörük halı çeşitlerinden bahsettik. Yörük halılarını iyi ve temiz yıkayabilmek için bu bilgileri iyi bilmeli ve halıyı bu bilgiler doğrultusunda yıkamak gerekir.

Keçi kılı Yörük halısı

Yazar 

Bir yanıt yazın